065 551 34 34 office@ruskicentar.com

Nove tehnologije u prevođenju

Svedoci smo da tehnologija iz dana u dan uklanja prirodne barijere, spajajući ljude širom planete. Jednu od takvih barijera, odlučila je da savlada kompanija Waverly Labs, čije slušalice Pilot prevode sa jednog jezika na drugi u trenutku dok komunicirate.

Već odavno je poznato kako Facebook okuplja ljude širom planete. Kako bi se što bolje razumeli sa njima, iz ove društvene mreže odlučili su da korisnicima omoguće da na jednostavan i lak način prevedu svoje statuse ali i statuse njihovih prijatelja. Novom opcijom za sada je pokriveno 45 svetskih jezika.

Kako facebook prevodi

Naime, sama funkcija omogućava korisniku da prevede prethodno napisan status i to na preko 40 svetskih jezika.  To je dokaz da su iz Facebooka zaista mislili na sve detalje i sve svoje korisnike širom sveta čija brojka prelazi preko milijardu i po ljudi.

Da bi iskoristili novi alat kada postane dostupan, nakon napisanog statusa potrebno je izabrati novu opciju pod nazivom Write post in another language“.  Nakon toga se prevodi obavljaju automatski za sve jezike koje ste odabrali, te sami određujete broj prevoda na različitim jezicima.

Sa druge strane, sam prevodilac nije savršen, te se mogu pronaći i pojedine greške poput neprepoznavanja množine. Ukoliko i uočite grešku sami je možete ispraviti pre nego što status bude bio objavljen.

Novi alat se bazira na procesu mašinskog učenja. Svaka napravljena greška u prevodu koja je ispravljena od strane korisnika, sledeći put ne bi trebalo da se ponavlja . To će vremenom omogućitii da nova funkcija radi bez ili sa veoma malo grešaka i odstupanja.

Koji su to najčešći jezici kod facebook-a

Iako statusi mogu da se obajve na bilo kojem jeziku, Facebook će ostale prevode u padajućem meniju prikazati na osnovu različitih i prikladnih kriterijuma koji se zasnivaju na tome koji jezik korisnik upotrebljava prilikom korišćenja platforme. Zatim na osnovu njegove lokacije, kao i zahvaljujući najčešće upotrebljivanom jeziku za pisanje postova. Sama funkcija je veoma responzivan, te lako razume navike korisnika na ovoj društvenoj mreži.

Kada svima bude postala dostupna, nova opcija će svakako predstavljati samo još jedan od korisnih alata u nizu poboljšanja. To su standardi koje je Facebook predstavio u prethodnom periodu. Tako unapređuje korisničko iskustvo. Ipak, kako je komunikacija u digitalnom svetu zapravo osnova svega, bilo je i očekivano da će najpopularnija društvena mreža na neki način „razbiti“ pojedine jezičke barijere. Na taj način obezbeđujući  korisnicima i brendovima još bolju i jednostavniju komunikaciju sa prijateljima ali i potencijalnim kupcima. Očito, facebook u svakom kutku naše planete.

Mašinsko učenje budućnost komunikacije?

Sa druge strane, sam prevodilac nije savršen. Mogu se pronaći i pojedine greške poput neprepoznavanja množine. Ukoliko i uočite grešku sami je možete ispraviti pre nego što status bude bio objavljen. S obzirom na to da se novi alat bazira na procesu mašinskog učenja.

Svaka napravljena greška u prevodu koja je ispravljena od strane korisnika, sledeći put ne bi trebalo da se ponavlja. To će vremenom samo doprineti da nova funkcija radi bez ili sa veoma malo grešaka i odstupanja.

Statusi mogu da se obajve na bilo kojem jeziku. Facebook će ostale prevode u padajućem meniju prikazati na osnovu različitih i prikladnih kriterijuma. Oni se se zasnivaju na tome koji jezik korisnik upotrebljava prilikom korišćenja platforme. Zatim na osnovu njegove lokacije, kao i zahvaljujući najčešće upotrebljivanom jeziku za pisanje postova. Sama funkcija je veoma responzivan, te lako razume navike korisnika na ovoj društvenoj mreži.

Već odavno je poznato kako Facebook okuplja ljude širom planete. Kako bi se što bolje razumeli sa njima, iz ove društvene mreže odlučili su da korisnicima omoguće da na jednostavan i lak način prevedu svoje statuse ali i statuse njihovih prijatelja. Novom opcijom za sada je pokriveno 45 svetskih jezika među kojima su i oni sa našeg govornog područja.

  • Facebook
  • Twitter

Neizbežno je napomenuti da je Facebook još ranije pokušavao da implementira pomenuto rešenje za sve svoje korisnike putem različitih  opcija kao što je targetiranje lokacija ili Global Page funkcija. Ipak, ono što se i očekivalo od ove kompanije jeste pronalaženje znatno jednostavnijeg načina prevođenja, koje bi samim tim podiglo korisničko iskustvo na jedan viši nivo.