065 551 34 34 office@ruskicentar.com

Pretpostavlja se da ruski jezik ima oko više od 250 miliona govornika. Ne samo što je vrlo prisutan na internetu, već se govori i u svemiru. Od mnogih astronauta se zahteva da nauče upravo ruski jezik.

Gramatika jeste teška, ali svima koji govore nekim od slovenskih jezika lakše pada. Jezik ima šest padeža (nema vokativ), svršene i nesvršene glagole, i tri roda, što su odrednice koje postoje i kod nas. S druge strane, izgovor i akcentovanje se dosta razlikuju. Reči se ne pišu onako kako se čitaju i obrnuto.

Ako želite da naučite ruski, najbolje je da prvo govorite engleski, jer, nažalost, na internetu ne postoji mnogo srpsko-ruskih izvora za učenje jezika, dok izvora za englesko-ruski ima sijaset. To ne bi trebalo da vam predstavlja problem, jer uvek u pomoć može da vam priskoči Gugl prevodilac.

Nabrojaćemo danas najbolje sajtove za učenje ruskog jezika:

Kursevi:

http://learnrussian.rt.com/ – Zvanični sajt RussiaToday sa lekcijama za učenje ruskog jezika. Ima oko sto lekcija i vežbanja za početnike.
www.russianlessons.net/ – Ovde možete naći nekoliko veoma dobrih audio i tekstualnih lekcija, zajedno sa gramatičkim objašnjenjima.
http://www.youtube.com/channel/UCywq_iLLxknp2B0lns9oAdw/videos – Sto srpsko-ruskih lekcija na Youtube-u.
http://cytrussian.tuxfamily.org/ – Odličan kurs sa američkog univerziteta Princeton. Razdeljen je u nekoliko delova.
http://www.russianforfree.com/ – Lekcije za početnike.
http://www.russianforeveryone.com/ – Lekcije , vežbanja i kvizovi za početnike, takođe.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLF2F566484C119BF4 – kurs je na engleskom, ali može da posluži.

Gramatika

http://masterrussian.com/verbs/conjugations.htm – Konjugacija često korišćenih glagola, kao i njihov svršen i nesvršen oblik.
http://russianlearn.com/ – Ovde možete menjati imenice kroz padeže ili slušati izgovor reči.
http://www.gramota.ru/slovari/dic/? – rusko-ruski rečnik gde za svaku ukucanu reč dobijete objašnjenje i neka osnovna gramatička pojašnjenja, sinonime, antonime i slično.

Podkasti

http://russianpodcast.eu/podcasts.html – Odlično za korisnike srednjeg nivoa. Sadrži veliki izbor podkasta sa napisanim lekcijama u PDF formatu.
http://shkolazhizni.ru/podcast/ – Još jedna kolekcija podkasta, za napredne korisnike.

http://www.tasteofrussian.com/ – Još dobrih podkasta koji se redovno ažuriraju.

Filmovi, radio i televizija

http://www.listenlive.eu/russia.html – Kolekcija ruskih radio stanica.
http://www.youtube.com/user/mosfilm/videos?view=0 – Filmovi iz CCCR-a slobodno dostupni na Youtube-u. Postoji engleski titl.

https://www.youtube.com/watch?v=K59KKnIbIaM–  Russia 24, vesti onlajn.

Ostali izvori

http://vk.com – ruski Fejsbuk. Osim što možete da stičete prijatelje , tamo postoje filmovi i muzika na ruskom jeziku.  Uključite sprski interfejs sajta.
http://www.forvo.com/languages/ru/ – sajt sa izgovorima stranih reči. Za ruski jezik postoji baza od 140 hiljada reči.

Ruska tastatura – rusku tastaturu ubacujete isto kao i srpsku ćiriličnu. Pročitajte sledeće članke koji vam u tome mogu pomoći: podešavanje ćirilice na tastaturi i kucanje u Chrome-u na drugim jezicima