065 551 34 34 office@ruskicentar.com

У Београду је у периоду од 20. до 27. августа 2018. године одржан XVI међународни конгрес слависта, најважнији научни скуп у овој области у свету, на коме је учествовало преко 1000 слависта из 43 земље. Овај конгрес је први Међународни славистички конгрес који се после 70 година одржава у Београду. Београд је седам дана био средиште светске славистике.

Међународни конгрес слависта организује се сваких пет година од 1929. године када је одржан први конгрес у Прагу. Године 1939. Александар Белић, који је у то време био председник САНУ, руководио је припремама за III Конгрес слависта који је требало да се одржи у Београду. Иако је све већ било припремљено, конгрес није одржан због почетка Другог светског рата.

На конгресу, на коме су учествовали врхунски светски слависти, одато је признање академику Александру Белићу, а његови потомци присутвовали су на церемонији отварања. Током конгреса било је виже од хиљаду наступа и излагања. Признати научници представили су своје реферате, одржани су округли столови, као и тематски блокови са темама из лингвистике, дијалектологије, лексикологије, књижевности, али и фолклора и словенске митологије. На конгресу се говорило и о садашњем стању словенских језика, њиховим узајамним везама, утицају словенских књижевности једна на другу кроз историју и данас, али су такође покретана и актуелна питања попут интернет-ресурса словенских језика, рачунарске и корпусне лингвистике.